Hoe mijn tufting avontuur begon

Om te vertellen hoe ik bij het tuften ben gekomen moet ik bij het begin beginnen. Van jongs af aan was ik altijd graag bezig met creatieve dingen. Vooral tekenen had mijn passie. Helaas ben ik er nooit heel erg goed in geworden en zo verdween een hobby op de achtergrond.

Tijdens een lastige periode in mijn leven zocht ik iets om mijn gedachten te verzetten. Mijn moeder was altijd zo druk met allerlei creatieve bezigheden en op dit moment was ze veel aan het borduren. Zo was ook bij mij een nieuwe hobby geboren en ik sloeg aan het borduren.

Nog meer hobby’s

De eerste creatieve beurs volgde en de hobby werd langzaam een vast onderdeel in mijn leven. Maar elk leven heeft “ups and downs” en elke keer verdiepte ik mij in een nieuwe hobby om gedachten te kunnen verzetten. Zo volgde haken, naaien, breien en nog veel meer hobby’s.

2 jaar geleden viel mijn oog op iets nieuws wat eigenlijk al heel oud was. Needle punchen trok bij mij de aandacht en in de aanloop naar de geboorte van mijn zoon heb ik wat “afgepuncht”. Hiervandaan duurde het niet lang of ik had het tuften gevonden. In tegenstelling tot andere hobby’s, die ik vaak tijdelijk doe en afwissel, ben ik hier al een jaar onafgebroken mee bezig en vind ik het nog steeds helemaal geweldig. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Noodlot

Vorig jaar sloeg het noodlot toe toen mijn moeder vijf weken in kritieke toestand op de intensive care heeft gelegen. Op zo’n moment besef je niet alleen hoe belangrijk iemand is, maar ook wat je allemaal hebt geleerd van deze persoon. Ik probeerde al langzaam aan een bedrijfje op te zetten voor mezelf. In eerste instantie was dit erg moeilijk en zeker in deze periode wilde ik gewoon overal mee stoppen. Maar zelfs toen mijn moeder in kunstmatige slaap werd gehouden, sprak ze tegen mij en zei ze dat als ik iets wilde dat ik er het werk voor moest doen en dat ik moest volhouden.

En nu?

Nu zijn we alweer wat tijd verder en kan ik met heel veel geluk zeggen dat mijn moeder er nog steeds is en dat ze me steunt waar ze maar kan. Die kracht heeft mij ertoe gezet om de gok te wagen en dit bedrijfje op te zetten. Volgende maand sta ik op mijn eerste beurs, de workshops zijn allemaal uitverkocht. Ik heb er ontzettend veel zin in en ben ook trots op waar ik nu sta.

Samen met mijn moeder en zus(je) die overigens ook altijd een mentale steun voor mij is.

2 reacties

 1. Hallo Martine,

  Zelf ben ik in Tilburg via omwegen uitgekomen op tuften. Handtuften welteverstaan, en misschien nu wel toe aan het tuftpistool. Ik maak installaties met tuften en vraag me af of het tuftpistool ook voor 3D werken iets kan toevoegen. Sowieso leuk om te zien dat in Veenendaal ik niet de enige ben die zoveel plezier heeft in het tuften. Met vriendelijke groet van Eric reede

  • Hallo Eric

   Wat leuk dat je reageert en tof dat we dezelfde hobby delen. Zo groot is het immers nog niet. Ik zie vaak dat kunstenaars een tuftgun met handtuften en punchen combineren. Het hoogte verschil wat je met een tuftgun kan bereiken is beperkt, maar het heeft wel als voordeel dat je mooi en snel effen vakken kan maken. Ik gebruik daarnaast een trimmer om verschil in hoogte te maken.
   Laat maar weten als je het eens wil bekijken!
   Groeten Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *