Lijmen van je getufte tapijt

Regelmatig krijg ik de vraag: wat gebruik je om je tapijt te lijmen? Hoogste tijd dat ik daar eens een blog over schrijf.

Wanneer lijmen

Het eerste moment dat je met lijmen in aanraking komt is als je klaar bent met tuften, maar het doek is nog gespannen op het frame. Dit is belangrijk, want het tapijt kan uit vorm raken als deze droogt terwijl die niet meer opgespannen is. Dus het tapijt hangt nog op het frame.

Daarna gebruik je weer lijm om de randen om te slaan. Dit is alleen van toepassing op tapijtjes en spiegelranden, dit geldt niet voor kussens en bloempotten. Op de laatste twee kom ik aan het einde van de blog nog op terug.

Welke lijm

Voor het lijmen van de achterkant van het tapijt (dit doe je dus altijd) kan je verschillende lijmen gebruiken, maar mijn voorkeur gaat uit naar een witte hobbylijm. Hierdoor zitten alle draadjes goed vast, maar blijft het tapijtje soepel. In mijn shop verkoop ik bijvoorbeeld lijm van artist junior en dit is een goed betaalbare oplossing. Modge podge e.d. werken ook heel goed, maar worden al snel onbetaalbaar in deze hoeveelheden.

tapijtlijm | tufting | funky studio

Wil ik echter iets ophangen aan de muur, dan gebruik ik graag Bison waterkit. Door deze lijm krijg je een harde laag aan de achterkant en gaat het tapijt stijf staan. Het stinkt wel een klein beetje, maar het is op waterbasis en niet schadelijk voor de gezondheid.

Het lijmen van de randen doe ik met een lijmpistool. Als het om een rechte rand gaat, knip ik deze elke 10cm in, bij een ronde rand knip ik zo vaak als nodig in om de rand mooi op de achterkant te kunnen plakken. Daarna breng ik lijm aan op de achterkant van het tapijt en plak ik de rand erop. Kijk hierbij wel goed uit voor je vingers. Er kan lijm onder de rand vandaan komen of zelfs door de stof heen, afhankelijk van welke je gebruikt. De lijm is erg heet en je kan dus je vingers verbranden. Ik gebruik zelf een plastic flesje waar nagellakremover in heeft gezeten om de stukjes stof op de lijm te rollen.

Als laatste kan je er nog voor kiezen om de achterkant af te werken. Dit kan bijvoorbeeld met een anti-slipstof, vilt en/of afwerkband. Voor deze afwerking gebruik ik vaak lijmspray. Wanneer nodig kan je voor losse hoekjes ook het lijmpistool weer gebruiken.

Mocht je na deze blog nog met vragen zitten, dan nodig ik je uit om hieronder een berichtje achter te laten of mij te benaderen via het contact formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *