Deze vraag heb ik de laatste tijd vaker gehad en ook tijdens KreaDoe werd deze vraag regelmatig gesteld.
Hoe bepaal je het formaat?
Er zijn eigenlijk verschillende manieren waarop je het maken van een frame kan aanpakken. Maar één ding wat erg belangrijk is voordat je iets beslist: wat zijn de maten van de stof die ik ga gebruiken? Bijvoorbeeld de tuftstof (primary tufting cloth in het engels) is per meter te bestellen en twee meter breed (zoals bij mij in de shop) dan kan je denken: ik maak mijn frame 1x1meter. Dan kan ik mooi twee canvassen uit één meter halen. FOUT! Je hebt altijd extra stof nodig voor het spannen ervan. Dus in dit geval kan je beter kiezen voor maximaal 90×90 centimeter (binnenzijde van het frame). Vijf centimeter doek over aan alle kanten is prima om het te kunnen spannen.
Andere mogelijkheden zijn een tuftframe van 1,9×1,9m. Dan kan je dus een doek gebruiken van 2x2m. Hierbij moet ik wel zeggen dat dit erg groot is. Naast dat niet iedereen de ruimte thuis heeft, kost het vullen van zo’n groot frame ook enorm veel tijd. De meeste van mijn werken zijn gemaakt op een tuftframe van 90x90cm (zelfs het meisje met de parel). Als laatste optie zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een rechthoekig frame. Door gebruik te maken van een frame van 55x90cm kan je 3 canvassen halen uit 2m2 en is deze ook heel gebruiksvriendelijk voor mensen met wat minder ruimte thuis.
Okay, dus nu weet je misschien welke maat je zou willen hebben, maar hoe maak je dat dan? Ook hiervoor zijn weer verschillende opties.
Verschillende opties
Optie1: Je maakt gebruik van een bestaand frame zoals bijvoorbeeld een schraag. Deze zijn kant en klaar te koop bij de bouwmarkt en als je er dan toch bent, neem dan gelijk twee lijmklemmen mee, want die heb je nodig om je schraag vast te zetten aan de tafel.
Heel belangrijk: Gebruik je lijmklemmen om je tuftframe vast te zetten, doe dit dan op een werkbank of gebruik een latje tussen de lijmklem en de tafel om deze niet te beschadigen. Helaas ben ik hier zelf tegenaan gelopen.
Je hebt voor elk frame spijkerlatten of gripperstrips nodig om het doek erop te kunnen spannen. Voor tuften raad ik spijkerlatten aan, omdat deze sterker zijn en er best wel wat druk op de stof komt tijdens het tuften. Bij needle punchen zou ik persoonlijk kiezen voor de gripper strips, want deze zijn fijner in gebruik voor kleinere frames en er is wat minder kans dat je jezelf prikt zoals aan de spijkers van de spijkerlatten. Al moet ik er wel bij zeggen dat je dat snel genoeg hebt afgeleerd XD. Let erop dat de spijkers van de spijkerlatten altijd schuin naar buiten wijzen, anders kan je de stof niet goed spannen.
Optie2: Je gaat zelf een tafel frame bouwen. Heel erg moeilijk is het niet. Bij sommige bouwmarkten kan je het hout gelijk op de juiste maat laten zagen. Thuis hoef je dan alleen gaten te boren en de houten planken aan elkaar schroeven. Vervolgens breng je de spijkerlatten aan. Ik raad hierbij ook aan om deze te schroeven, want spijkers kunnen op den duur door de druk loslaten. Vergeet bij het zelf maken van een tafelframe niet dat je onderste balk wat langer moet zijn zodat je daaraan lijmklemmen kan bevestigen. Eventueel kan je de bovenste balk aan de rechterkant ook wat laten uitsteken om daar een oogje op de bevestigen en het draad doorheen te laten lopen.
Optie 3: Je bouwt zelf een staand frame. Wil je een groot frame of werk je liever niet aan een tafel, dan kan je ook een staand frame bouwen. Hiervoor moeten de balken aan de linker kant en de rechterkant natuurlijk langer zijn, zodat deze bij de grond komen. Hoe lang is erg afhankelijk van de werkhoogte die jij fijn vind. Ik vind bukken erg vervelend en ga bijvoorbeeld liever op een krukje staan om bij het bovenste gedeelte te komen, maar dat kan voor iedereen verschillend zijn. Daarnaast heb je nog een aantal balkjes meer nodig. Je moet natuurlijk poten maken en met een klein latje als dwarsbalkje voor de poten (zie foto) anders is je frame erg onstabiel. Tevens moet je aan de bovenkant twee balkjes bevestigen voor tussen het frame en de muur. Een staand frame moet namelijk altijd tegen de muur leunen, anders valt deze om bij het tuften.
Optie 4: Je maakt een hangende muur frame. Het grootste voordeel van deze optie is dat het weinig ruimte inneemt in je interieur. Belangrijk onderdeel is dat je wat breder hout moet gebruiken om te voorkomen dat je met de tuftgun in de muur komt. Daarnaast is het handig om aan de ene kant scharnieren aan te brengen en aan de andere kant een magneetje. Je moet natuurlijk wel makkelijk naar je werk kunnen kijken en als je het frame dus kan openen, dan kan dat op elk moment. De deurknop op dit frame was een idee van mijn vader, niet alleen ziet het er super leuk uit, het is ook handig om je frame makkelijke open en dicht te doen.
Heb je na deze blog nog vragen, dan mag je altijd contact met mij opnemen via het contactformulier! Succes met het maken van je frame en veel fijne tuft-uren toegewenst 🙂