Shrinky dink / krimpplastic

Een nieuwe hobby is toegevoegd aan de voorraad van Funky Studio.

Eigenlijk is Shrinky dink geen nieuwe hobby, maar deze bestaat al even. Al wordt deze nu wel in een nieuw jasje gestoken. Op social media begint het langzaam een hit te worden en worden de mooiste creaties gemaakt zoals pins, sleutelhangers, crockpins en oorbellen. Ook hierbij zijn de mogelijkheden weer eindeloos en ben ik erg benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen.

Shrinky dink | krimp plastic | shrink plastic | funky studio

Wat heb je nodig?

Het beginnen met krimpplastic is heel gemakkelijk. Het vereist geen grote investering. Alles wat je nodig hebt is krimpplastic, kleurpotloden, een schaar en een oven. Afhankelijk van hoe uitgebreid je de hobby wil uitvoeren kan je uv resin (epoxy), een printer, uv lamp, een heatgun en zelf een snijplotter aanschaffen. Mijn persoonlijke mening is dat je voor het mooiste resultaat niet persé een snijplotter, een uv lamp, een printer of een heatgun nodig hebt. Dit zijn alleen zaken die het proces kunnen versnellen. Kortom de initiële investering voor deze hobby is gewoon laag.

Hoe kan je het gebruiken?

Je kan een afbeelding op het krimpplastic maken door deze erop te printen of te tekenen. Dit gebeurd dan op de ruwe zijde. Dit kan dan ook heel goed met kleurpotloden. Let op: als je gaat printen zorg dan dat je de afbeelding heel licht instelt. De afbeelding wordt tijdens het krimpen namelijk een stuk donkerder. Wil je na het gebruik van kleurpotloden nog een mooie duidelijk rand maken dan kan doen d.m.v. een permanente stift of door gebruik van een paintmarker. Bij het gebruik van doorzichtig krimpplastic kan je de zwarte stift ook op de gladde kant gebruiken.

Krimpplastic | tattoo | sleutelhanger | shrinky dink | funky studio

Hierna kan je de afbeelding laten uitsnijden door een snijplotter zoals de cricut, maar je kan deze ook gewoon knippen. Let erop dat je niet te scherpe hoekjes knipt. Wil je een sleutelhanger of oorbellen maken dan is dit het moment om er met een perforator een gaatje in te maken.

Krimpplastic | shrink plastic | shrinky dink | funky studio

Hierna kan je het plastic gaan krimpen. Als je een heatgun gebruikt houdt deze dan op voldoende afstand (begin met 30cm), want deze worden altijd heel erg warm en zelfs warmer dan nodig. Daarnaast moet je zorgen dat je het plastic niet wegblaast, maar dat je deze in een taartvorm of ovenschaal legt. Het kan natuurlijk ook in de oven. Verwarm de oven voor op 130 – 150 graden Celsius. Leg het krimpfolie op een bakplaat bedekt met bakpapier of aluminiumfolie. Laat het net zolang in de oven totdat de originele vorm weer bereikt is. Na het verwarmen kan je het plastic platdrukken om een nette vorm over te houden.

Als aanvullende stap kan je nu het plastic, wat ongeveer 1/3 van de vorige grootte is geworden en tot 9 keer dikker is geworden, afwerken met uv resin. Als je dit gebruikt is het aan te raden om handschoenen te gebruiken, omdat aanraking met de huid en ogen schadelijk kan zijn. Je kan de uv resin gelijk vanuit het flesje gebruiken en verdelen met een cocktailprikker of een kwastje. Hierna leg je het figuur in de zon/ buitenlucht of onder een uv lamp. Controleer de verpakking voor aangeraden tijden.

Om af te werken naar het gewenste resultaat kan je nu de sleutelhanger ringetjes aanbrengen, oorbellen er aanmaken of met secondelijm een pin op de achterkant maken.

Shrinky dink | krimpplastic | sleutelhanger | mama | funky studio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *