Tuftwerk inlijsten

Het staat misschien wel net zo mooi als je een getuft werk voor aan de muur kan inlijsten. In deze blog leg ik uit welke stappen ik neem om mijn tapijtjes in te lijsten.

Opmeten

Om te beginnen moet je weten wat de grootte is wat je gaat tuften. Daarvoor moet je de lijst opmeten. Je gebruikt de maten van de binnenkant van de lijst aan de voorkant. Dit is ook waar de polen van je tapijt doorheen steken. Let op dit is vaak niet dezelfde afmeting die wordt aangegeven op de lijst. Zo is een lijst van 30x40cm bij mij aan de binnenzijde op de voorkant 28,5 bij 38,5cm.

Patroon tekenen

Als je je doek goed gespannen hebt, teken je eerst een rechthoek in de maten die je hebt opgemeten. Hierna teken je het patroon erin of je stelt de projector zo in dat het binnen het formaat valt wat je hebt getekend.

Tuften

Nu kan je gewoon gaan tuften zoals je gewend bent, er is alleen één maar en dat is dat je het doek niet opspant tussentijds. Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je patroon groter wordt.

Lijmen

Je kan nu ook gewoon lijmen zoals gewend, maar normaal lijm je zo min mogelijk naast het patroon en nu moet je wel een cm extra stof aan alle kanten mee lijmen. Laat je werk de normale tijd drogen.

Tapijt inlijsten

Haal de achterkant van de lijst uit de lijst en leg die in het midden op de achterkant van je tapijt. Met een stift kan je deze omtrekken en zo weet je waar je het tapijtje moet knippen. Na het knippen lijm je deze twee op elkaar. Ik gebruik vaak bison kit contact lijm. Het glas of plastic haal je uit de lijst en je legt het tapijt in de lijst. Probeer hierbij zoveel mogelijk alle polen eruit te krijgen. Maak de achterkant van de lijst vast en hang de lijst op. Je hebt gelijk een heel mooi professioneel resultaat.

Heb je na deze blog nog vragen, laat dan hier een berichtje achter of neem contact met mij op via de contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *