Verschillende tuftguns / tuftingguns

Wat is nou het verschil tussen al die type tuftguns en misschien nog belangrijker door wie worden ze aangeboden? In deze blog lees je alles over de verschillende types en kan het dienen als keuzehulp voor jouw aankoop. Allereerst zal ik toelichten welke types er op de markt zijn en vervolgens wat het verschil is tussen verschillende aanbieders.

AK-1 Cut pile tuftgun

De AK-1 tuftgun is de meest voorkomende en meest gebruikte tuftgun die er is. Het is een cut pile machine. Dit betekend dat de machine bij elke steek de draad afknipt voordat die naar de volgende steek gaat. Zo krijg je een tapijteffect met “staafjes” wol. Deze machine is voor de starter makkelijk te leren gebruiken, omdat je machine op elke gewenste plek in de stof kan steken en op elk gewenst moment eruit kan halen zonder extra handelingen. De staafjes zijn gemiddeld 1,5cm. De hoogte hiervan is wel enigszins aan te passen, maar dat is over het algemeen niet aan te raden met de AK-1 machine. Het vereist behoorlijke technische kennis, het kost je minimaal 15 minuten om aan te passen en als je een foutje maakt kan je machine minder of niet meer werken. De machine is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, maar de meest voorkomende is donkerblauw.

Beschermbeugel

Belangrijk bij elke(!) machine is dat deze een beschermbeugel heeft om het tandwiel. Machine’s die dit niet hebben zijn een verouderde versie en vereisen wat extra veiligheidsmaatregelen. Zo kan bijvoorbeeld je haar tussen het tandwiel komen, maar bijvoorbeeld ook de wol die je gebruikt.

AK-2 Loop pile tuftinggun

tuftinggun | tuftgun | funky studio

De ak-2 tuftinggun is een gun die i.p.v. staafjes, lusjes maakt. Een heel mooi instrument om verschillende texturen in je werk aan te brengen. De machine vereist wat meer werk tijdens het gebruik. Doordat deze machine lusjes maakt, knipt hij dus zelf niet in de draad en dat betekend dat je na elke haal die je tuft zelf de draad moet afknippen. Zou je dit niet doen dat trek je alle lusjes van die haal eruit zodra je de tuftmachine uit het doek haalt. Dit is dus een extra handeling die aan het begin wel even wennen kan zijn, maar je kan er hele mooie projecten mee maken.

AK DUO tuftgun

tuften | tuftgun | tufting | oranje

De ak duo tuftinggun is een tuftmachine die cut pile en loop pile combineert. Goed om hierbij aan te geven is, is dat het geen kwestie is van een knop omzetten. Ook hierbij is enige technische kennis fijn om te hebben, want de machine zal omgebouwd moeten worden. Je moet de schaar verwijderen en een andere naald plaatsen. Deze handelingen zijn minder heftig als het veranderen van de pile hoogte van de wol, maar toch moet er rekening mee worden gehouden dat als je fouten maakt in het ombouwen de machine mogelijk minder of niet meer werkt.

KRD-1/2/3

tuftinggun | KRD3 | tuftgun | funky studio

De KRD types zijn verschillende machines met verschillende doeleinden. De KRD-1 is een verouderd type. De KRD-2 is een type die loop en cut pile kan combineren. Het is een krachtigere machine en deze kan hogeren staafjes en lusjes tuften. Ook hierbij komt het nodige ombouw werk kijken. De machine is daarnaast een stuk luider en zwaarder door de extra kracht die deze moet geven. Deze machine is voor de beginner niet aan te raden. De KRD-3 (plaatje) is een machine waarin ook cut en loop pile worden gecombineerd, deze is juist heel compact gebouwd en veilig doordat er veel onderdelen binnen de behuizing zitten. Bij deze machine is de pile hoogte niet aan te passen en deze is 1,5cm.

High Pile tuftgun

De high pile tuftgun of hoog polige tuftmachine is een machine die recentelijk op de markt is gekomen. Waar je voorheen voor hoog polig tuften nog een compressor nodig had, is dat bij deze machine niet nodig. Met deze machine kan er echt veel reliëf worden aangebracht in je werk. Er zijn nu dus 3 maten op de markt. Waarbij voor hoog polig tuften meestal de grootste wordt aangeboden. Deze kan 3,5 of 4.5cm staafjes tuften. Belangrijk om te weten is dat deze machine en stuk groter, zwaarder en luider is. Dit alles omdat de tuftgun natuurlijk zwaarder werk moet verrichten.

Wil je meer weten over het maken van reliëf in je werk dan kan je daar informatie over vinden in deze blog: Relief / hoogteverschil aanbrengen in je tuftwerk / rug / tapijt – workshop | tufting | tufting gun | tuften | tuftgun | Funky Studio | Shrinky dink | krimpplastic | uv resin

Zoals altijd, als je nog vragen hebt na het lezen van deze blog, stel ze dan hieronder of neem contact met me op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *