Welke tuft stof / tufting fabric kan ik het beste gebruiken?

Allereerst heb ik geen idee waarom ik hier nog geen blog over heb geschreven. Dit is immers een onderwerp welke vaak ter sprake komt via de mail of tijdens een workshop. In deze blog bespreek ik de drie meest voorkomende stoffen die worden gebruikt voor tuften, waarom en wanneer je ze het beste kan gebruiken. Ik moet hierbij nog wel even aangeven dat het soms lastig is te bepalen Wat nou welke stof is, dit komt omdat niet elke aanbieder dezelfde termen gebruikt, dit is ook niet echt vastgelegd zoals dat bij garen bijvoorbeeld wel zo is. De stof is daarentegen wel vaak te onderscheiden aan de kleur van de stof en van de lijnen op de stof.

Tuftdoek / tufting cloth polyester

Allereerst zal ik meer vertellen over de 100% polyester tuftstof. Deze stof is over het algemeen grijs van kleur en heeft witte horizontale en verticale strepen strepen. De vakken die daardoor ontstaan zijn vaak 50x50cm. Dit maakt het denk ik wel de favoriet van aanbieders zoals ik, omdat deze makkelijk op maat te maken is. Al kan dat natuurlijk ook een groot voordeel voor de gebruiker zijn.

Doordat de stof 100% polyester is, is deze duurder om te maken en wordt die vaak ook voor een hogere prijs aangeboden. Voordelen van deze stof zijn dat de stof wat stugger is en daardoor minder rekt, hierdoor hoef je minder vaak de stof opnieuw te spannen, als dat al moet. Doordat de stof stugger is en vaak beter op spanning blijft is de kans dat je deze kan beschadigen veel minder groot. Dus een gat is niet zomaar gemaakt en daardoor is deze stof ook voor de beginner uitermate geschikt. Je kan op deze stof makkelijk draaien met de tuftgun en heel gedetailleerd werken.

Tufting | cloth | tuftstof | tuftdoek

De stof heeft door de stugheid misschien wat weg van jute, dit is echter niet zo. Jute is een natuurlijk product en wordt uit planten gemaakt en heeft daardoor ook een bepaalde geur. Meer over jute, kom ik later op terug.

tuftdoek | tuftingcloth | primary tufting cloth | funky studio

Monk’s cloth / tuft doek / punch needle stof / monnikendoek

Ook voor deze stof zijn weer allerlei benamingen, maar hiervoor is monk’s cloth of monnikendoek wel de officiële benaming. Deze stof is vaak te herkennen aan de crèmekleur met de gele horizontale streep. Dit doek wordt gemaakt van een combinatie van polyester en voornamelijk katoen. Door deze combinatie is de stof goedkoper te produceren en kan deze dus goedkoper worden aangeboden. Ik denk dan wel dat we het grootste voordeel van dit doek al gelijk hebben benoemd. Dit neemt niet weg dat dit een prima doek is om mee te werken en je kan er veel mooi werk op maken. Je kan makkelijk draaien maken op de stof en gedetailleerd werken.

tuftstof tuftdoek tuftingfabric

Nadelen zijn met name het katoen wat erin zit. Hierdoor is de stof minder stug en kan je makkelijker fouten/ gaten maken als je nog geen constante techniek hebt. Ook rekt en lubbert het katoen makkelijker, waardoor de kans bestaat dat je vaker je stof moet spannen.

tuftingcloth tuftingfabric

Voor needle punchen is de stof overigens uitermate geschikt, met name met de dikkere naalden (medium en large). Voor sommige projecten is het wenselijk als er geen gele lijn zichtbaar is op de stof, dus kan de stof ook zonder lijn komen of zelfs in verschillende kleuren.

monk's cloth | monniken doek | needle punch stof | punching fabric | punch stof

Jute

De laatste stof die ik wil bespreken is jute. Het grootste voordeel van jute is dat het goedkoop is, maar er zitten helaas ook best wel wat nadelen aan. Allereerst zit er een geur aan jute, die je moet kunnen verdragen. Jute is een natuurlijk product gemaakt van gedroogde planten, hierdoor zullen de gaten en de “draden” nooit gelijk zijn. Het is daarom lastig om bochten te maken met de machine en gedetailleerd te werken. Lastig is nog zacht uitgedrukt, ik kan het een beginner sowieso niet aanraden. Door de ongelijke gaten zal de stof op de ene plek de wol beter vasthouden dan op de andere. Als je erg ervaren ben, kan je hier misschien aardig omheen werken, maar ook een ervaren tufter kan de stof niet helemaal laten verdwijnen. Hiermee bedoel ik te zeggen, dat je bij het afwerken aan de zijkant altijd iets kan zien van de stof die je hebt gebruikt. Een wit of grijs lijntje is dan veel mooiere dan een ongelijke bruine lijn.

Samengevat

Ik denk niet dat je nog hoeft te raden welke stof mijn favoriet is. De grijze polyester tuftstof is in alle opzichten het fijnste om mee te werken en ondanks de prijs zou ik deze altijd kiezen. De monk’s cloth daarentegen is helemaal geen slecht alternatief.

Mocht je nou nog meer stoffen kennen die gebruikt worden voor tuften? Laat het me weten en dan probeer ik het uit, zodat ik deze hierbij kan plaatsen. Zoals altijd kan je vragen of opmerkingen maken hieronder of via het contactformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *